Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

10. Για την αόρατη βοήθεια της Παναγίας μας.

   Ήταν κάποτε ένας άνθρωπος ευλαβής που ωνομαζόταν Αγαθόνικος. Αυτός είχε διδαχθεί, ακόμη από την παιδική του ηλικία, να λέγη μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, τον ύμνο αυτό: "Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία, ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη συ εν γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών." Αργότερα έκανε μια ζωή με πολλές φροντίδες και έλεγε σπανιώτερα αυτόν τον ύμνο της Κυρίας Θεοτόκου. Κατόπιν σιγά - σιγά έπαυσε να τον λέγη. Ο Θεός όμως, ο Οποίος δεν θέλει τον θάνατο του αμαρτωλού, έστειλε στο σπίτι του έναν ερημίτη από την Θηβαϊδα για να τον ελέγξη διότι εξέχασε αυτόν τον ύμνο της Κυρίας Θεοτόκου. Ο Αγαθόνικος απήντησε στον ερημίτη μοναχό ότι έπαυσε να τον λέγη, διότι, παρότι που τον έλεγε για πολλά χρόνια, όμως δεν ευρήκε καμμιά ωφέλεια.
   Τότε ο ερημίτης του είπε:
"Φέρε στον νού σου τυφλέ και αχάριστε άνθρωπε, πόσες φορές σε εβοήθησε αυτή η δοξολογική προσευχή προς την Παναγία Μητέρα μας και σε έσωσε από διάφορους πειρασμούς! θυμήσου, όταν ήσουν ακόμη μικρό παιδί, πως λυτρώθηκες από τον βέβαιο πνιγμό κατά ένα θαυμαστό τρόπο! Ενθυμήσου, όταν επέσατε μαζί με άλλους γείτονες σε μια λακκούβα, εσύ έμεινες ατραυμάτιστος! Θυμήσου ακόμη, όταν ταξίδευες κάποτε με έναν φίλον σου, επέσατε και οι δυό σας από την καρότσα επειδή αφήνιασε ξαφνικά το άλογο σας, αυτός έσπασε το πόδι του και συ δεν έπαθες τίποτε. Δεν γνωρίζεις ακόμη ότι ο ίδιος φίλος σου είναι κάτω αδύνατος από μια ασθένεια, ενώ εσύ είσαι απόλυτα υγιής;" 
   Και, όταν του έφερε στην μνήμη όλα αυτά τα θαυμαστά έργα, στο τέλος του είπε: "Να ξέρεις ότι όλες αυτές οι δυστυχίες και ατυχίες που ήλθαν στην ζωήν σου, απομακρύνθηκαν από την θεία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, χάρις στην μικρή σου αυτή δοξολογική προσευχή, την οποίαν έλεγες κάθε ημέρα ενώπιόν Της. Δώσε λοιπόν την απαραίτητη προσοχή στα λόγια μου και συνέχισε να προσεύχεσαι και στο μέλλον με την προσευχή αυτή  και η Μητέρα του Κυρίου μας δεν θα σε εγκαταλείψη ποτέ".
   Έτσι κατάλαβε ο Αγαθόνικος και δεν άφησε ποτέ ξανά αυτή την προσευχή προς την Παναγία μας.
   Ούτε και εμείς να μην αφήνουμε να περνά μια ημέρα χωρίς να προσευχηθούμε με αυτή την προσευχή μπροστά στην Κυρία Θεοτόκο κι έτσι θα φυλαγώμεθα από πολλές δοκιμασίες και πειρασμούς στην ζωή μας.
     Γέροντος Κλεόπα Ηλιέ
   Μετάφρασις: Μοναχός Δαμασκηνός Γρηγοριάτης 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου