Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

12. Όλα είναι καλά.


 Ήταν λέει κάποτε ένας βασιλιάς κι είχε έναν δούλο, που τον βοηθούσε σ' όλα
 του τα θέματα κι αυτός έλεγε συνέχεια: "όλα είναι καλά, όλα είναι καλά!"
-Μια μέρα είχε συννεφιά.
-Ωραία, όλα είναι καλά!
-Τι όλα είναι καλά, του λέει ο βασιλιάς; Βρε έχει συννεφιά και βρέχει.
-Καλά είναι, όλα είναι καλά!
-Μια άλλη μέρα είχε ήλιο πολύ που έκαιγε και έκανε ζέστη αφόρητη.
-Όλα είναι καλά και σήμερα! όλα είναι καλά! έλεγε συνέχεια ο δούλος του βασιλιά.
Οπότε μια φορά που είχανε βγει για κυνήγι με τον βασιλιά και κάτι έγινε στο τόξο που κρατούσε ο δούλος, έγινε ένα ατύχημα και κόπηκε ένα δάχτυλο του βασιλιά.
-Τι μου ‘κανες του λέει…αχ αχ πονάω, πολύ πονάω!
-Και γυρίζει ο δούλος και του λέει: Όλα είναι καλά, όλα είναι καλά!
-Είσαι στα καλά σου που είναι όλα καλά, άμα είναι όλα καλά, λοιπόν πήγαινε τώρα στην φυλακή γι' αυτό που μου 'κανες, για να δεις τι θα πει όλα είναι καλά. Και τον βάζει στην φυλακή.
Και μένει ο βασιλιάς χωρίς δάχτυλο. Συνέχισε όμως το κυνήγι, γιατί ήταν η αδυναμία του. Πήγε λέει κάποτε από μέρες στο δάσος κι έφυγε από τους υπόλοιπους και πήγε βαθύτερα και εκεί τον έπιασαν κάτι ιθαγενείς (κανίβαλοι) τον συλλάβανε με σκοπό να τον θυσιάσουν στους θεούς τους και μετά να τον φάνε.
Καθώς τον πηγαίναν ζητωκραυγάζαν και φωνάζαν ότι πιάσαμε τον βασιλιά και θα τον οδηγήσουμε στον θάνατο και θα τον φάμε κιόλας.
-Ο βασιλιάς λέει κοίτα τι μου 'μελε να πάθω, οι πάντες με τρέμουν κι εδώ οι άλλοι θα με φάνε ζωντανό. Δεν ξέρω τι να κάνω να γλιτώσω.
Κι όπως τον πήγαιναν λέει εκεί, διαπίστωσε κάποιος από την φυλή τους μέσα στο δάσος, ότι ο βασιλιάς δεν είχε ένα δάχτυλο, του έλειπε ένα δάχτυλο.
-Πω πω λέει και βάζει τις φωνές, τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή την τελετή και να τον φάμε στο τέλος, γιατί λέει δεν είναι αρτιμελής. Έτσι τους είχε πει ο θεός τους, σ' αυτό τον τόπο και η παράδοση τους. Ότι ο θεός λέει άμα είναι να φας κάποιον και να τον θυσιάσεις πρέπει να είναι αρτιμελής αυτός ο άνθρωπος. Και στον βασιλιά λείπει το ένα δάχτυλο.
-Πω πω τι πάθαμε, άντε φύγε λέει, δεν αξίζεις να σε φάμε.,
Και φέυγει ο βασιλιάς κι έκανε τον σταυρό του κι ευχαριστούσε τον Θεό του κι έλεγε: πω πω πω γλίτωσα-γλίτωσα. Με γλίτωσε το ότι δεν είχα το ένα δάχτυλο. Και ενθουσιάστηκε από αυτό το πράγμα και τρέλάθηκε. Και το πρώτο που έκανε ήταν να θυμηθεί τον δούλο του που τον πήγε φυλακή και δίνει εντολή να τον βγάλουν έξω. Τον φωνάζει έπειτα κοντά του.
-Έλα βρε παιδί μου του λέει. Τι σου 'κανα, σε ταλαιπώρησα τόσο πολύ κι εξαιτίας μου έκατσες στην φυλακή.
-Και γυρίζει ο δούλος και του λέει: Όλα είναι καλά, όλα είναι καλά!, δεν πειράζει όλα είναι καλά!
-Μα τι όλα είναι καλά! ήσουν στην φυλάκή λέει μέσα και λες όλα είναι καλά;
-Μα βασιλιά μου λέει, σκέψου να μην ήμουνα στην φυλακή και να ήμουνα μαζί σου. Ποιον θα τρώγανε; Θα τρώγανε εμένα στο τέλος, γιατί εσύ δεν είχες ένα δάχτυλο τώρα και την γλίτωσες. Εγώ όμως θα είχα και δεν θα την γλίτωνα.
Και πραγματικά κατάλαβε και ο βασιλιάς ότι "όλα είναι καλά", έτσι όπως γίνονται. 
Ξέρει ο Θεός πως γίνονται, και τα επιτρέπει να γίνονται όλα καλά.

π.Ανδρέας Κονάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου