Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

33. Αυτό το Ήξερες;


1.      Οι ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας μας, οι πατέρες, όπως και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, μιλούν για συχνή Θεία Κοινωνία (ύστερα βέβαια από προετοι-μασία) και όχι 2-3 φορές το χρόνο όπως κάνουν οι περισσότεροι Χριστιανοί. Διάβασε τον 9ο αποστολικό κανόνα, το 2ο της συνόδου της Αντιοχείας .
2.      Σύμφωνα με τον 80ό Κανόνα της ΣΤ’ Οικ. Συνόδου, αφορίζεται ο λαϊκός που απουσιάζει αδικαιολόγητα από την Εκκλησία για 3 συνεχόμενες Κυριακές Δηλαδή ή είσαι ή δεν είσαι Χριστιανός. Μην ξεχνάμε τι λέει η αποκάλυψη για τους χαλαρούς στην πίστη : εγώ δε εμμέσω αυτούς (θα τους ξεράσω)!
3.      Αν κατά τη διάρκεια της εξομολόγησης αποκρύψεις μια αμαρτία σκοπίμως, δεν συγχωρούνται και όσες εξομολογήθηκες. Αντίθετα αν ξέχασες κάτι , δεν πειράζει , όταν το θυμηθείς θα τρέξεις να το εξομολογηθείς . Για το λόγο αυτό καλό είναι να λέμε στο τέλος της εξομολόγησης : ζητώ συγχώρηση και για όσα αμαρτήματα δεν θυμούμαι και έχω ξεχάσει .
4.      Με τρεις κυριολεκτικά λέξεις κατά την εξομολόγηση, έχεις ξεφορτωθεί το μεγαλύτερο φορτίο των αμαρτημάτων σου. Αυτές είναι : φιλαυτία (εγωισμός), φιληδονία και φιλαργυρία .
5.      Τρία είναι τα στάδια της πνευματικής μας ζωής : η Κάθαρση , ο Φωτισμός και η Θέωση.
6.      Δεν γονατίζουμε τις Κυριακές, κατά τη διάρκεια της Πεντηκοστής και κατά τη μεγάλη είσοδο (όταν βγαίνουν τα Άγια).
7.      Δεν κάνουμε το σταυρό μας όταν θυμιατίζει ο ιερέας. Απλώς υποκλινόμαστε.
8.      Δεν φιλούμε τις εικόνες στο πρόσωπο αλλά στο χέρι ή τα πόδια .
9.      Δεν ασπαζόμαστε τις εικόνες του τέμπλου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτου-ργίας. Μπορούμε όμως πριν ή μετά τη Θεία λειτουργία .
10. Δεν ανάβουμε πάνω από δύο κεριά (συνήθως ένα για τους ζώντες και ένα για τους τεθνεώτες ) Ξεκινούμε από το κέντρο προς την περιφέρεια ώστε να διευκολύνουμε όσους ανάψουν κερί μετά από μας και να μην καίγονται!!!
11. Αποφεύγουμε να προσφέρουμε αγορασμένο πρόσφορο γιατί για την παρασκευή του απαιτούνται ορισμένες διαδικασίες όπως : καθαρότητα ψυχής και σώματος , λιβάνισμα του χώρου ζύμωσης, ειδική προσευχή κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.
12. Προζύμι για το πρόσφορο φτιάχνουμε κατά την ημέρα του Σταυρού 14 Σεπτεμβρίου χρησιμοποιώντας τον αγιασμένο βασιλικό . Αφού φουσκώσει, κρατάμε στην κατάψυξη μικρά κομμάτια για μελλοντική χρήση και δεν δανείζουμε ποτέ το προζύμι μας.
13. Σηκωνόμαστε όρθιοι : στον εξάψαλμο, στον ύμνο της Παναγίας, κατά τη Δοξολογία , κατά τη μικρή και μεγάλη είσοδο, στο Ευαγγέλιο, στο θυμιάτισμα, στα Σα εκ των Σων, στο πρόσχωμεν τα Άγια τοις Αγίοις , στο Πιστεύω και το Πάτερ ημών και στο μετά φόβου Θεού πίστεως .
14. Το αντίδωρο δεν τρώγεται με φαγητό ή με γάλα αλλά σκέτο και νηστικός .
15. Δεν πρέπει να πιστεύεις στα όνειρα και στα οράματα γιατί ο σατανάς παρουσιάζεται ακόμα και ως άγγελος φωτός . Ο Χριστός δεν ρώτησε αν βλέπεις οράματα αλλά αν έχεις καθαρή καρδιά.
16. Για να έχουμε καθαρή καρδιά πρέπει να <<σκοτώσουμε>> το μικρόβιο της περηφάνιας που έχουμε όλοι μέσα μας και αυτό σκοτώνεται με την ταπείνωση όχι με λόγια αλλά στα έργα .
17. Είναι ευλογία να ασπαζόμαστε τα λείψανα των Αγίων μας και να ακουμπάμε προσωπικά μας είδη όπως : το κομποσκοίνι μας , τη βέρα μας , το σταυρό μας κλπ.
18. Δεν νοείται ορθόδοξος Χριστιανός που να μη φέρει επάνω του ένα σταυρό από οποιοδήποτε υλικό , γιατί είναι το όπλο του κατά του σατανά.
19. Δεν πρέπει να παραλείπουμε σε καθημερινή βάση να διαβάζουμε έστω και 1-2 σελίδες από την Αγία Γραφή ή το ψαλτήρι.
20. Η πιο δυνατή προσευχή γίνεται τη νύχτα . Αυτό έχουν πει κατά καιρούς πολλοί γέροντες αλλά και ο γ. Εφραίμ Αριζώνας. Για το λόγο αυτό , εκτός από τις προσωπικές μας προσευχές τη νύχτα (με η χωρίς κομποσκοίνι) πρέπει να <<κυνηγούμε>> τις αγρυπνίες γιατί παίρνουμε μεγάλη ευλογία.
21. Δεν υπάρχει άλλη Θρησκεία στον κόσμο, οι Άγιοι της οποίας να έχουν αναστήσει νεκρό. Στην ορθοδοξία δεν υπάρχει τίποτα αναπάντητο . Απλά ερευνάτε τας γραφάς (διαβάστε και ρωτήστε).
22. Δεν νοείται ορθόδοξος Χριστιανός χωρίς πνευματικό . Ακόμα και οι μεγάλοι γέροντες είχαν πάντα πνευματικό . Σ’ αυτόν λέμε όχι μόνο τις αμαρτίες μας (εξομολόγηση) αλλά κυρίως ζητάμε συμβουλές και λύνουμε τις απορίες μας κατά την πορεία της πνευματικής μας ζωής , Μην ξεχνάμε το : Γέροντα, πότε θα κοινωνήσω ή κάθε πότε θα κοινωνάω ?
23. Η μεγαλύτερη επιτυχία του σατανά είναι να μας πείσει ότι δεν υπάρχει!!!
24. Κλείσε την τηλεόραση και άνοιξε την Αγία Γραφή.
25. Μάθε πώς να προσεύχεσαι. Αν δεν έχεις , τρέξε να αγοράσεις ένα προσευ-χητάρι της Αποστολικής Διακονίας ή του Αγίου Νεκταρίου.
26. Για τη σωτηρία σου λέγε καθημερινά τους χαιρετισμούς της Παναγίας.
27. Έχε πάντοτε μνήμη θανάτου, λέγοντας αδιαλείπτως τη νοερά ευχή.
28. Μίσησε τον εαυτό σου , τον κόσμο (τις αμαρτίες του) και το διάβολο .
29. Διάβασε να μάθεις πως έρχεται και πως φεύγει η Θεία χάρις.
30. Μην έχεις την απαίτηση να κατανοείς δια της λογικής τα μυστήρια !!!
31. Φρόντισε να μνημονεύεις τους νεκρούς σου . Το περιμένουν !!!
32. Τα μνημόσυνα γίνονται πάντοτε ημέρα Σάββατο και όχι Κυριακή.
33. Αγάπα Κύριον τον Θεόν σου εν όλη τη καρδία και όλη τη διανοία σου.
Με αδελφική αγάπη Γιώργος Αθανασόπουλος .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου